Time Slicing i Tre Steg

Steg 1 – Definiera Vad Du Verkligen Vill!

Om du verkligen vill resa till Paris, vad är första steget du måste ta för att kunna göra det: Kolla resor? Hitta rätt säsong? Skapa en lucka i kalendern? Spara ihop en slant till ett billigt flyg? Boka resan?

Om du skulle vilja skriva en barnbok, vad är första steget du måste ta för att komma igång: Köpa papper och penna? Skissa på en servett? Ha en idé?

Steg 2 – Definiera vad som Krävs!

Att skriva en barnbok kan ta allt från ett par timmar till ett år. Om du går runt och tror att du behöver ett år ledigt för att göra detta kommer du förmodligen att få vänta tills du går i pension eller vinner på Lotto. Alternativet är: Time Slicing.

Steg 3: Se till att det oundvikligen kan hända!

Sannolikheten att du hinner få din ryggmassage är tio gånger högre om du vet vart närmaste massör finns och har kollat vilka tider dom arbetar – så att när bilen måste byta däck eller servas har du redan ringt och bokat massagen – utan stress.

Exempel

Min pappa arbetade åt Svenska Staten och reste jorden runt. I sina fickor hade han papper, pennor, några benbitar (lugn, jag förklarar snart) som var polerade och en uppsättning verktyg som passerade flygkontrollerna. Så fort han fick väntetid ritade han något på en benbit och ristade med en metod som kallas scrimshawing, som mönstren på en Samekniv – efter några år hade han en imponerande kollektion som började ställas ut på museum och generera hans andra karriär – skulptör och konstnär.

En annan sak han lyckades med på tidsfragment var att lära sig ett antal olika språk som öppnade dörrar både i yrkeslivet och fritiden, genom att fokusera på såväl språk som kultur och uttryck, genom att lära sig ordspråk från nationalskalder. Där kan man tala om synergieffekt i kombination med optimal inlärning.

Jag har själv många medvetet inövade “vanor” som hjälper mig kombinera ett tiotal yrken. En är att lösa 80% av mina mail i min smartphone. Detta gör att jag när jag är hemma hinner vara med min familj. Utöver detta har jag Evernote som göra att jag kan fånga upp alla ideer och ha dom tillgängliga överallt (detta är skrivet efter frukost på två semestrar) vilket gör att jag kan tillåta mig medveten minnesförlust (Doris-tekniken) vilket minimerar daglig stress och maximerar daglig belöning.

Oavsett om ditt mål är lika eller annorlunda är principen för Time Slicing enkel:

  • Var klar över vad du vill.
  • Ta reda på vad som krävs för att göra det.
  • Istället för att vänta på “rätt tillfälle”, kan du börja ta första stegen på den tid som dyker upp, genom att vara förberedd.