Föreläs Med Vinnarkropp

Du har säkert hört talas om att ha en ”vinnarhjärna”?

När du tänker att du skall vinna ökar sannolikheten att du vinner. En kul metod för att just skapa vinnarattityd i hjärnan är att motivera den med vinnarkropp.

Det kan låta löjligt enkelt – och det är det!

Har du en situation eller uppgift du tycker känns svår eller omöjlig, eller bara är obehaglig (exempelvis föreläsningar och presentationer)? Då ska du testa att:

1. Blunda och tänka på situationen. Notera hur det känns i hela kroppen. Hur känner du inför denna uppgift?

2. Bra. Tänk nu på något helt annat – en röd smurf på skateboard…. vad som helst! Något som för dig till neutrala tankar igen. När du känner dig redo:

3. Blunda igen. Tänk på en situation där någon som är extremt full av energi, självförtroende och fokus, går in i sin egen ”situation”:

– en skådis som kliver ur sin limo på väg till premiären av sin egen film…
– en supermodell som går ut på catwalken…
– en artist som kliver in på scen i en fullpackad globen med jublandes publik…

Notera deras kroppshållning, energinivå… axlar… ögon… mun… stegen…

4. Tänk dig att du ”kliver in” i deras kroppar i dessa situationer och härmar det du observerat – låter axlar, armar, ögon, steg, hållning – allt som de gör, gör du i din situation. Testa!

5. Medan du rör dig fysiskt som dem och verkligen HAR denna energi, tänk tillbaka på den situation som du kände dig tveksam inför

Det finns vetenskap bakom detta, en del kan du se i Amy Cuddy’s Ted Talk om Power Posing.

Efter ett starkt intryck av detta ”nya” du, notera skillnaden när kroppen säger till hjärnan att du klarar det! Prova att låna detta kroppsspråk nästa gång du har en presentation – och härma verkligen dessa ”inövade” små – men betydelsefulla rörelser… Coolt eller coolt?

Har du frågor eller synpunkter hör av dig. Googla vidare. Dela artikeln om du tror andra har nytta av den. Kommentera gärna.

No comments yet.

Lämna ett svar