Vad är din tid värd?

Din dyrbaraste ägodel – tid!

De minuter du har över bortom de plikter du måste hedra för att ha tak över huvudet, mat på bordet och ett socialt umgänge som känner din närvaro – dessa minuter som i ett modernt västerländskt samhälle är lätt räknade. Om du väljer att satsa dem i något utöver detta, hur värdefullt kan det vara?

Bilden visar hur du kan skapa kvalitet i den enda tid du har: nu.

Du och tiden arbetar av och för varandra i symbios.

Acceptera detta och all tid är din.

Inom positiv psykologi skiljer man på två sätt att angripa något av värde som kräver ett beslut:

Maximera och Satisfiera.

Maximera

När du väljer att maximera något så tar du reda på allt du kan om det, frågar andra, kollar alla alternativ och försöker göra det bästa möjliga beslutet. Ett exempel på detta kan vara att besluta om att låta vaccinera sig mot fågelinfluensan eller ej.

Satisfiera

När du väljer att Satisfiera så handlar det mer om att följa magkänslan och lekfullt fatta bästa möjliga beslut som är ”good enough för ögonblicket” utifrån den känslan. Ett exempel på detta kan vara att välja bland många goda maträtter på en meny i en restaurang med gott rykte i goda vänners lag – vilken rätt som helst är good enough.

I en utopisk verklighet så finns det ett ”bättre” eller ännu värre, ett ”rätt” alternativ i alla situationer – då tänker du ofta ”Det kan alltid vara bättre” vilket innebär att du aldrig får vara helt nöjd. Genom att inbilla dig detta, när det i praktiken kan finnas många fler, kanske till och med ett tiotal eller över hundra alternativ så skapar du negativ beslutsångest. Kolla vad Shawn Achor säger om det i den här videon.

Genom att välja när det är rimligt att Maximera och när det är roligare att Satisfiera så skapar du val, minskar beslutsångest.

Hemligheten är att tänka ”Jag skall göra mitt bästa, mitt yttersta, oavsett förutsättningar”.  Då kan du alltid vara nöjd oavsett hur det går.

När detta appliceras på sådant som kan ta tid, vår enda dyrbarhet i livet, så kan det hjälpa att förstå några saker.

  • Du har aldrig mer tid än nu
  • En sekund är alltid lika lång för alla
  • Du får troligen ingen varning innan tiden tar slut
  • Du kan inte spara tid, bara använda den när den rinner igenom ditt medvetande
  • Stress är en fantasi om möjliga konsekvenser i framtid
  • Framtid är en fantasi i sig

Läs gärna Momo Eller Kampen om Tiden.

”Det finns tre dagar och du kan bara förändra världen på en av dessa, igår, i morgon och idag” Dalai Lama

Vi blir vad du och jag gör oss till. Vad gör du?

Har du frågor eller synpunkter hör av dig. Googla vidare. Dela artikeln om du tror andra har nytta av den. Kommentera gärna.

No comments yet.

Lämna ett svar