Allsvenskan-Modellen – Optimal Lagprestation

Eller logga in för att nå dina köpta kurser

Den supereffektiva mentala träningsmodellen som resulterade i 31 obesegrade matcher och ett kliv upp i allsvenskan för Dalkurd FF. En kurs för dig som arbetar själv eller i någon form av lag. Allsvenskan-Modellen, även kallad Dalkurd-Modellen, beskrivs i ett eget kapitel i Lars-Eric Uneståhls bok Mental Träning för Idrott (2016).

Modellen bygger på effektiva korta insatser med fokus på

  • Gemensam målvision
  • Prestigehantering
  • Tillbakastuds
  • Optimalt prestationstillstånd
  • Lagfilosofi
  • Individfilosofi
  • Kontinuerlig utvärdering och stöd

PRESS-INFORMATION

I en intervju med Dalademokraten 2014-08-22Energin Är Helt Annorlunda” två veckor efter den mentala träningen sa målvakten Frank Pettersson till reporter Kristian Bågefeldt:

“Vårt problem tidigare har ju varit lite grann att när vi åkte på ett baklängesmål, så tappade vi matcherna. Nu, både mot Nyköping och Sundsvall, tar vi bara ur bollen och kör igen. Det tycker jag är ett tecken på att det har hänt någonting. Att den mentala träningen var en viktig faktor för just detta, är Pettersson övertygad om.”

Läs uppföljande artikel ”Det Är Magi” i Dalademokraten 2016-03-17.

TRÄNARES VINKEL

Så här säger tränare Andreas Brännström om den mentala träningen och historiska säsongen:

“När jag kom till Dalkurd fanns det redan, sett ur ett tekniskt perspektiv, bra fotbollsspelare där, men mycket annat var inte på plats. Jag bestämde mig för att lägga kraften på tre saker jag verkligen ville tillföra. Det första var att lära spelarna att leva mer som fotbollsspelare, tex gällande kost, sömn och sådana saker som egentligen borde vara en självklarhet men aldrig varit det i Dalkurd. Det andra var att utveckla ett försvarsspel som passade lagets, och hela föreningens självbild. Ett försvarsspel som enkelt uttryckt handlar om att ta ett steg framåt istället för bakåt och att ta tillbaka bollen snarare än att försvara ytor. De två områdena fick vi snabb förbättring på, men det tredje, att hitta en mental balans som skulle hjälpa spelarna att prestera på hög nivå över tid var svårare. Vår högstanivå var hög, men vi saknade egenskaper mentalt för att kunna få ut vår potential varje vecka.

När vi träffade Ulf sommaren 2014 träffade vi verkligen rätt. Flera spelare, och även jag, hade tidigare i olika sammanhang träffat experter inom idrottspsykologi och var långt ifrån odelat positiva till försöket på förhand. Men efter det första mötet var truppen enhälligt överens att det här var något som verkligen var rätt. Skillnaden i omklädningsrummet var enorm redan dagen efter. Spelarna fick någon form av helhet, där de på ett helt annat sätt förstod konsekvenserna av sina handlingar och fick en helt annan överblick av vad som gjorde dem bra. De lärde sig också att hitta rätt anspänningsnivå, och resultatet blev en otroligt mycket högre lägsta nivå både i träning och match. Mötet med Ulf och den gemensamma satsningen på mental träning var det sista steget till att bli det omskrivna lag som på en och en halv säsong för första gången kvalificerade sig till svenska cupens gruppspel och vann serien överlägset och numera tillhör svensk elitfotboll.”

Du som går kursen kommer att kunna förstå och tillämpa de här mekanismerna praktiskt i din egen verksamhet oavsett om det är idrott, andra typer av lagprojekt och samarbeten, ledarskap eller familjeliv.

Lektioner

Allsvenskan-modellen Lektion 2: Vision

Längd: 33 minuterFörfattare: Ulf SandströmSvårighetsgrad: Standard

Mål Att förstå vikten av en välformulerad vision, och hur detta är en grundstomme som kan leda laget framåt i sig. Bakgrund En av de viktigare faktorer i en lag-ansträngning…

Allsvenskan-modellen Lektion 11 – Sammanfattning

Författare: Ulf Sandström

Sammanfattning av Allsvenskan-modellen – som lag, ledare och individ Jag tränade från hösten 2014-2015 Dalkurd FF mentalt. Laget avslutade höstens sista 6 matcher obesegrade och under nästa säsong fortsatte de med 25 obesegrade matcher på…